Ο κύριος Πέτρος Πέτρου είναι Διευθύνον Σύμβουλος της Oikos Developers στον Πρωταρά μας και μας μιλάει για την ιστορία της εταιρίας και τα σχέδια του για το μέλλον.

Oikos Developers

Πότε ξεκινήσατε την εταιρεία σας και πως προέκυψε το developing;

Η Oikos Developers ξεκίνησε το 2002, με παρελθόν στο construction από το 1992. Είναι οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει ποιότητα, προσεγμένη δουλειά και δείχνει σεβασμό προς τους πελάτες. Εγώ ξεκίνησα την καριέρα μου από την ξενοδοχειακή βιομηχανία από το 1994 μέχρι το 2002, όπου διατηρούσα πέντε κέντρα αναψυχής. Περίπου το 2001 προέβλεψα ότι θα υπάρξει μια μείωση του τουρισμού και έτσι πούλησα τα τέσσερα από τα πέντε, κρατώντας το ένα εστιατόριο στην Αγ. Νάπα. Εκείνη την περίοδο θεώρησα ότι ήταν καλή ευκαιρία να ασχοληθώ με το developing και δικαιώθηκα.

Το μέλλον αυτού του επαγγέλματος, και κατ’ επέκταση της εταιρείας σας, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που περνάει το νησί, πως το βλέπετε;

Το όνειρο του κάθε Λευκωσιάτη είναι να αποκτήσει ένα χώρο διαμονής για διακοπές στον Πρωταρά. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ψήφος εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε εμείς για να συνεχίζουμε. Όσο για την εταιρεία μας βλέπω ότι υπάρχει μέλλον, και σοβαρό μάλιστα. Δεν φτάνει να ασχολείσαι με επιχειρήσεις. Πρέπει να έχεις και λίγη διορατικότητα. Η δική μου στηρίζεται στην ιστορία, την οποία διαβάζω και με καθοδηγεί στο μέλλον. Εμείς για παράδειγμα, από το 2007 δεν αγοράζαμε άλλα κτήματα, ξεκινήσαμε να αλλάζουμε το ύφος του mass production σε μεμονωμένες και μόνο εξειδικευμένες αναπτύξεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το τελευταίο μας έργο, το Lombardi private villas, το οποίο πιστεύουν πως σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα έργα που έχουν γίνει στο είδος τους. Είναι ένα δείγμα της δουλειάς που έρχεται και αυτής που έχουμε παράξει.

Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει την εταιρία σας να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες;

Το κυρίαρχο στοιχείο μας είναι πάντα η ποιότητα σε πράξεις και όχι σε λόγια. Εμείς, ουδέποτε μετρήσαμε το κόστος των έργων μας ή την τιμή που θα πουλούσαμε και γι’ αυτό το λόγο πάντα θεωρούμασταν ως η πιο ακριβή εταιρεία στην περιοχή, σε σύγκριση με άλλες. Χρησιμοποιούμε πάντα καλά υλικά και δεν αναιρούμε τίποτα από όσα προδιαγράφουμε. Μεγαλύτερη σημασία όμως για εμάς έχει η αξιοπιστία και ο σεβασμός προς τους πελάτες. Δεν είμαστε μόνο λόγια. Η εταιρεία μας βασίζεται σε αυτό και είμαστε – ίσως η μόνη εταιρεία η οποία ποτέ δεν υποθήκευσε με σκοπούς ανάπτυξης. Δεν δανειζόμαστε και χρησιμοποιούμε μόνο τα δικά μας χρήματα. Η εγγύηση είναι το όνομα και οι πράξεις μας.

Ποιες είναι επόμενες κινήσεις σας;

Ολίγα και καλά. Στοχεύουμε μόνο στα ψηλής ποιότητας έργα, όπως το Lombardi δηλαδή λίγα, αξιόλογα και σε πολύ καλές τοποθεσίες.

Ποιοι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για να αγοράσουν μια κατοικία στον Πρωταρά και ποιοι αγοράζουν τελικά; Είναι Κύπριοι είναι ξένοι;

Η κύρια αγορά σήμερα είναι η ρωσική. Όμως το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχουν πάψει να ενδιαφέρονται οι Άγγλοι και οι Κύπριοι, ενώ τελευταίως ξεκινήσαμε να έχουμε κάποιο ενδιαφέρον από Κινέζους και Άραβες.

Θεωρείται ότι θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε ομοιομορφία και ένας συγκεκριμένος τρόπος για να χτίζονται τα παραλιακά σπίτια;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί έκανα πολλές ομιλίες σε κάποια συνέδρια περί του θέματος αυτού και είμαι από τα άτομα που πιστεύουν ότι η πολεοδομική αρχή της Κύπρου δεν έχει σχεδιάσει στη ολότητα του όπως έπρεπε το νησί. Δυστυχώς υπάρχει μια άταχτη πολεοδομική ανάπτυξη η οποία δεν έχει τελειωμό. Για παράδειγμα ένας επισκέπτης που δεν ξέρει τον Πρωταρά και περπατάει στον παραλιακό, ρωτάει που είναι η θάλασσα πιστεύοντας ότι είναι τρία χιλιόμετρα μακριά ενώ είναι μόνο δέκα μέτρα. Έχουμε αναπτύξει ψηλές οικοδομές στην πρώτη γραμμή και πολύ πιο χαμηλές στην δεύτερη. Τα κτίρια κατά την άποψη μου πρέπει να καλλωπίζουν και όχι να καταστρέφουν το περιβάλλον. Ευτυχώς όμως τελευταίος μετά την αποπεράτωση κάποιον αξιόλογων έργων όπως το δικό μας LOMBARDI VILLAS και άλλων σοβαρών έργων στην επαρχία, ξεκίνησαν όλοι να θέλουν να μιμηθούν. Αυτό πιστεύω πως είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός και ότι τελικά η ανάπτυξη θα γίνει όπως ακριβώς αρμόζει στο μικρό μας όμορφο και πολύτιμο νησί.

Our Latest News

Grand Opening
Developing the future
Our Vision